Yucatán i Mexico

Playa del Carmen beach

Playa del Carmen beach Bild från: Wikipedia.org

Mexico var länge ett resmål som var svårt att ta sig till som svensk turist. Man var tvungen att boka biljett och hotell på egen hand och fick därutöver sakta men säkert utforska landet utifrån den kunskap man hade. Men idag går det att resa hit via flera olika bolag. Alla de större bolagen erbjuder charterresor till Playa del Carmen vilket är en av de mest besökta stränderna på Yucatánhalvön.

Att bo

Där turisterna finns – där finns även hotellet. Att hitta en sängplats är därför inte några problem. De som vill uppleva något utöver det vanliga kan välja att checka in på Club Med som erbjuder mycket stora härliga sviter på ett lyxigt All Inclusive hotell. Den som vill lära sig segla får lektioner gratis och de som hellre sitter i skuggan och smuttar på champagne kan göra detta lika gratis. Priset? 2000kr per natt.

Vill man betala lite mindre är La Rana Cansada ett bra alternativ. Prislappen ligger på humana 350kr per natt. Chansen att man får prata svenska med någon av ägarna är stor då det ägs av två svenskar.

Att äta

De som vill smaka på den mest genuina maten ska söka sig ifrån de största turiststråken och till exempel gå till La Barbacoa de la Tulum. En restaurang som inte bli översvämmad av turister och bjuder på äkta genuin mexikansk mat.

Vill man istället gå till något prisbelönt ställe är Babe´s Noodles and Bar ett bra alternativ. Restaurangen har fått pris som bästa restaurang av både den stora guideboken Lonely Planet samt Travel Intelligence. Att äta där kostar under hundringen vilket är ett mycket bra pris för så hög kvalité på maten.

Att uppleva

Vill man dyka och snorkla är Cozumel en ö som man verkligen bör besöka. Ön ligger öster om halvön och nås snabbt med någon av de båtar som går från stranden på Playa del Carmen. Resan tar ca 45 minuter och kostar inte mer än 140 tur och retur.

Man bör hålla sig till södra, norra och västra sidan då den östra sidan är mot öppet hav. Det i sig är ingen fara men det skapar större förutsättningar för de lömska undervattensströmmar som kan vara farliga för dykarna.

De som är mer intresserade av historia kan besöka Chichén Itza vilket är en mycket fint bevarad stad från Mayatiden. Här finns häftiga tempel och ruiner som vittnar om den storhetstid som mayaindianerna hade under en tid i landet.

This entry was posted in Mexico. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar