Tio platser att besöka i Warszawa

För vissa finns det en viss tjusning med att inte ha något särakilt inbokad och bara ta in ett nytt resmål som det kommer. Andra behöver ha ett mer välplanerat schema för att må bra och för att inte missa några måsten på en ny plats. För de sistnämnda kommer en topp tio för de resenärer som valt att ta sig till den polska huvudstaden Warszawa.

Gamla stan

Tyvärr blev stora delar av den polska huvudstaden bombad sönder och samman under andra världskriget. Men man byggde upp det som gick att räddas och byggde nytt i gammal stil där de gamla byggnaderna hade stått. Så stora delar av den gamla staden är inte så gammal som man kanske upplever den men den är trots allt ett måste med alla sina aktiviteter och möjligheter.

Den kungliga parken Lazienki

Palatsetet och den omslutande parken Lazienki anses vara ett av de vackraste i hela Europa. Palatset byggdes på 1700-talet åt kung Stanislaw August Poniatowski som är landets sista monark (Polen hamnade senare under Rysk överhöghet och de ryska Tsarerna var regenter). Palatset var hans sommarresidens och det är känt för hans middagar som hölls på torsdagar.

Platser relaterade till Fryderyk Chopin

Chopin Monument i Lazienki ParkKompositören och pianisten Fryderyk Chopin är förmodligen den mest kände personen från Warszawa där han bodde sina första 20 år i livet.

Hela staden är full av platser kopplades till hans liv och verk. Exempelvis monumentet till höger som du hittar i Lazienki Park.

Wilanow

Wilanow var också ett sommarresidens för kungligheter och adelsfamiljer där både kung Jan III Sobieski och senare Augustus II spenderat sin tid. Byggnaderna är utmärkta exempel på europeisk barock byggnadsstil som omhuldas av en trädgård med influenser från både Italien och England.

Palatset för kultur och vetenskap

Denna byggnad, som förkroppsligar den socialistiska arkitekturen, färdigställdes 1955 som en gåva från det sovjetiska folket. Den är fortfarande den högsta byggnaden i Warszawa och från trettionde våningen får man en fantastisk utsikt över huvudstaden.

Museum om revolutionen

Detta museum öppnades 2004 för att fira 60-års jubileum sedan revolten i Warszawa. Utställningarnas syfte är att hylla de män och kvinnor som kämpade och gav sina liv för landets självständighet. Denna moderna utställning har fått plats i en tidigare kraftstation för spårvagnar.

Nationalmuseumet

Detta nationalmuseum erbjuder samma sak som nationalmuseum I andra länder, så det kommer vara väldigt få överraskningar på det sättet. Det erbjuds allt från utställningar med modern konst till en intressant visning av polsk krigshistoria som kan beskådas utomhus.

Kopernicus vetenskapscenter

I detta center kan man fördjupa sig I naturens mysterier, utföra experiment och ha roligt med hela familjen.

Nationalstadion

Nationalstadion byggdes för fotbolls-EM 2012 och ligger I nära anslutning till gamla stan.

Fontänparken Fontanny

Denna park är den perfekta platsen att söka svalka i under varma sommardagar. På kvällarna erbjuds olika vattenshower med färger och musik.

This entry was posted in Polen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.