Semestra på Sunny Beach, Bulgarien

Den svenska sommaren är lika oslagbar som den är opålitlig. Under högsommarmånaden juli kan vi från dag till dag slängas mellan tropisk värme och åskskurar. Detta faktum gör att många familjer söker sig mot medelhavets soldränkta stränder även under sommarsemestern. Skälet till detta är att kostnaderna är relativt låga, både för resan, maten och boendet.

En av svenskarnas favoriter har länge varit Sunny Beach i Bulgarien som ligger i Burgaskusten. Sunny Beach är en renodlad turistby som byggdes av den Sovjetiska nomenklaturan på 60-talet för att tillfredsställa högre politiker och tjänstemäns behov av sol och bad i det annars ganska karga landskapet som utgjorde majoriteten av unionens landområden.

Under slutet av 2000 var det en nedgång av europeisk turism till Sunny Beach på grund av en rad uppmärksammade våldsbrott riktade mot turister under sommaren 2007. Detta har blivit bättre och de låga priserna och det fina vädret sedan länge fått oss att glömma och under perioden juni – september är gatorna i Sunny Beach smockade med partysugna europeiska ungdomar medan stränderna ockuperas av tyska och nordiska barnfamiljer.

Sunny Beach är charterorten för dig som gillar att sola, klubba, bada, äta, dricka och shoppa! Staden som är en gigantisk Kiviksmarknad är byggd för det och utbudet av övriga aktiviteter är ganska begränsade. Emellertid så går det att göra utflykter till närliggande byarna Erkech, Promorie och Sozopol – för dem som eftersöker en något mer genuin känsla.

För dig som inte orkar ta dig så långt men ändå vill uppleva lite kultur rekommenderas Old Nessebar som är en av Europas äldsta städer och ligger på gångavstånd från Sunny Beach och dess huvudled ”Blomstergatan” – där går det att strosa bland gatumusikanter, hantverksarbetare och konstnärer.

This entry was posted in Bulgarien. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar