Koreatown på Manhattan i New York

Vägskylt Korea TownDet är vanligt att man hört talas om både Chinatown och Little Italy på Manhattan, men i staden som aldrig sover finns den etniska grupper från hela världen och det återspeglas på olika sätt i New York City. Det var aldrig en formell överenskommelse som gjorde att 32:a gatan mellan femte och sjätte avenyn på Manhattan blev ”Korea Way” i folkmun och att kvarteret blev Koreatown. Men så blev det naturligt och så är det fortsatt.

För sydkoreaner och fantaster av K-pop (Korea pop, mest känd runt världen inom genren är säkerligen sydkoreanen PSY med mega hiten Gangnam Style) kan den komma naturligt att besöka denna stadsdel i New York. Men för de flesta är det mest av en slump som man hamnar i det blomstrande kvarteret. Kanske har man valt att bo nära Empire State Building och bara gått förbi. Från början var området nästan uteslutande till för olika typer av handel men på senare år har turisternas intresse ökat för den koreanska kulturen och därför har området anpassats därefter. På 1980-talet handlade det enbart om någon enstaka restaurang och en koreansk bokhandel. Idag finns det allt möjligt kopplat till det asiatiska landet.

När det kommer till restaurangerna finns det en sak som skiljer sig markant från många andra matställen på Manhattan och i resten av världen för den delen. Istället för att ha en skriven meny med priser ut mot gatan väljer restaurangerna att lägga färskt lagad mat i glasbås ute på gatan så att man kan se vilken typ av rätter som man kan erbjudas inne i restaurangen. Dessa rätter dekoreras på makalöst intressanta sätt, både för att de ska vara en fröjd för ögat men också för att de inte ska bli allt för trista under dagens lopp.

Koreanerna i USA något fördomsfullt är kopplade till nagelsalonger och kemtvättar men i detta område finner man dem i alla typer av butiker, allt från nattklubbar till banker. Vid första anblick kan man tro att allt det koreanska bara finns på markplan men det är felaktigt då det finns butiker och företag flera våningar upp som alla har någon koppling till Korea eller amerikanska koreaner.

Det är väldigt få svenskar som lyckat ta sig till Seoul i Sydkorea för att turista. Även om den amerikanska varianten inte kan mäta sig helt med originalet kan man göra ett tillfälligt besök, smaka och känna lite på kulturen och människorna som älskar den. Passar det kan man ta sig till Korea nästa gång. Faller inte kulturen eller maten i smaken är det bara gå vidare till ett annat kvarter i på Manhattan som har något annat spännande att erbjuda.

This entry was posted in New York, USA. Bookmark the permalink.

Comments are closed.